Yutkunma zorluğu ve balgam, Yaz aylarının başlaması ile odalar sıcak olmaya başladı. Özellikle sıcak güney bölgelerimizde insanlar sıcak nedeni ile evlerinin ve balkonlarının kapı, pencerelerini açık uyumaya başladılar. Bu durum uyku uyunan oda içinde cereyan etkisi yaparak başta çocuk ve yaşlılar olmak üzeren insanların hastalanmasına neden olmaktadır. Üşütmeden kaynaklanan hastalık çoğu zaman yutkunma zorluğu ve balgam oluşmasına neden olur.
Yutkunma zorluğu ve balgam bademciklerin enfeksiyonlara bağlı olarak şişmesiyle boğaz yutak bölgesini tıkaması ile ortaya çıkar. Bademcikler vücudumuzun reseptörleridir. Dış etkenlere karşı daha duyarlıdırlar, bademciklerin şişmesi vücudun daha da rahatsızlanmasını önlemek için uyarıdır. Bademciklerin tedavi edilmemesi, hastalığın daha da aşağılara inerek akciğerler da balgam oluşmasına neden olur. Hastalığın bu aşamasında yutkunma zorluğu ve balgam aynı anda oluşur.
Yutkunma zorluğu ve balgam diğer nedenleri
Nörolojik bazı hastalıklar boğaz kaslarının görevlerini yerine getirmesine engel olabilir. Bu olay transfer bozukluğu olarak adlandırılır. Bununla birlikte boğazın gerisinde meydana gelen yemek borusu sorunları da yutkunma zorluğu ve balgam oluşmasına neden olabilir.
Ağızda oluşan bazı hastalıklar ve ortopedik sorunlarda yutkunma zorluğu ve balgam yapabilir. Bunlardan birisi sağlıksız takma dişlerdir. Ayrıca psikolojik bir travma sonucu disfaji hastalığı da bu sorunun oluşmasına neden olabilir.
Yutkunma zorluğu ve balgam nasıl tedavi edilir?
Öncelikle evde tedavi yöntemlerini denemek gerekir. Bunun için bademciklerin şiş olup olmaması önemlidir. Genel olarak bademcik şişliği yutkunma zorluğu ve balgam oluşmasına neden olduğundan, bademcikte oluşan iltihabın bitirilmesi gerekir. Bunun için antibiyotik içerikli besinler kullanılması esastır. Bu besinler
Propolis, bir arı ürünü olan propolis, arıların kovan içini steril hale getirmek için kullandıkları bir sıvıdır. Bu sıvıya ilişkin yapılan bilimsel araştırmalara göre çiçeklerin kendilerini tedavi etmek için kullandıkları sıvı olduğu anlaşılmıştır. Propolis arılar tarafından kovan içinde çatlak veya yabancı cisimlerin üzerini kaplayarak balın bozulmasını önledikleri tespit edilmiştir.
Tadı ve aroması kırların ve açık arazilerin kokusunu içinde barındıran propolis oldukça etkili bir antibiyotiktir. Aktarlarda tabletler halinde de bulunan bu besin ince bulgur görünümünde ve rengindedir. Sabah öğlen akşam yemeklerden önce birer tablet ya da birir çay kaşığı bu besinden tüketmek bademciklerinizin normale dönerek yutkunma zorluğu ve balgam sorununun ortadan kalkmasına neden olduğu gibi hücre yenileme özelliği ile de vücudunuzdaki diğer hastalıkları tedavi edecektir.
Isırgan otu, sarımsak, limon, nane: bir başka doğal mucize olan bu besinler kimyasal ilaçlardan kaçınmak isteyen kişiler için oldukça etkili antibiyotik etkisi gösterir. Genel olarak ısırgan otu, sabahları çay olarak, bir diş sarımsak akşamdan yutularak, nane ve limon ise birlikte kaynatılarak çay halinde içilerek yutkunma zorluğu ve balgam oluşumu önlenebilir.