Çocuklarda Balgam, Çocuklarda balgamlı öksürük ve bitkisel tedavi yolları hakkında bulunan bilgiler bu makalede yer almaktadır. Çocuklarda balgamlı bir şekilde oluşan öksürük ve bitkisel tedavi yolları ile ilgili bütün açıklamaları bu makalede bulabilirsiniz. Çocuklarda balgamlı şekilde oluşan öksürüğe iyi gelen şifalı otlar, çocuk öksürüğü aileleri en çok rahatsız eden hastalık nedenlerinden biridir. Çocuğu yorulmasına sebep olur, aileyi üzer ve uykuları böler. Fakat çocukta öksürüğe neden olan birden fazla hastalık oldukça ciddi değil, yalnızca can sıkıcıdır. Öksürük yalnızca ciğerleri bakteriler, virüsler ve birtakım yabancı cisimlerin zararlı etkilerinden koruyan bir savunma sistemidir.
Balgamlı öksürüğün nedeni. Normal olan şartlarda burundan başlayarak akciğerlere kadar giden solunum yolunun üst tabakası toz, bakteri, virüs ve öbür yabancı cisimleri yakalayan ince bir mukus tabakası ile kaplıdır. Çocuklarda yaklaşık olarak günde 0,5 litre mukus yapılır. Cilia ismi verilen oldukça ufak tüy gibi yapılar bu mukusu korumaya çalışır ve solunum yollarına giren yabancı içeriği küçük süpürgeler şeklinde hareket ederek dışarıya atar.
Çocukta solunum yolu enfeksiyonu oluştuğunda ciliaların bu doğaltemizleme hareketleri ortadan kalkar. Solunum yolları da kendisini etkileyecek yabancı olan cisimlerden korunmak için daha da kalın bir mukus tabakası yaratmaya başlar. İşte öksürük ciliaların hareketlerinin bozulduğu bu ortamda solunum yollarının temizliğini sağlamak amacıyla meydana gelir. Ciliaların hareketlerini sıfırdan düzenleyebilmek için enfeksiyon bittikten haftalar sonra çocukta öksürük devam edebilir.
Öksürüğün nedenin bulmak bazı olaylarda oldukça zor olabilmektedir. Çocuklar genellikle hastalık belirtilerini anlatamazlar, bazen muayene ile de bir şey anlaşılmaz ve bu durumlarda akciğer fonksiyon testleri gibi bir takım laboratuvar testleri yapmak gerekebilir. Aileden alınacak küçük bilgiler ısrarlı öksürüklerin nedeninin bulunmasında yardımcı edecektir. Örneğin sürekli olarak sigara dumanı soluma, evde bulunan toz ve akarlar gibi allerjen maddeler, evcil hayvanlar bu türlü ısrarcı öksürüklerin nedeni olabilir.
Öksürükle beraber sarı, yeşil burun akıntısı, baş ve boğaz ağrısı, nefesin kötü kokması da bulunuyorsa çoğunlukla sinüzit düşünülür. Solunum yollarına çekirdek, fındık gibi. yabancı cisim kaçması neticesinde da öksürük meydana gelebilir. Astım, soğuk algınlığı, sigara dumanı da muhtemel öksürük nedenlerindendir. Öksürük sesi bazen teşhis de yardımcı olur. Kısa, kuru ve hırıltılı öksürük astım, bronşit yada zatürrede meydana gelir. Balgamlı öksürükler ise çoğunlukla üst solunum yolu enfeksiyonları ile meydana gelir. Boğmaca ve krup ta da kendine özgü öksürük sesi mevcuttur.
Soğuk algınlığında yada sinüzitlerde öksürük çoğunlukla yatarken ( mukus sürekli boğaz gerisine akmaktadır) yükselir. Çocuk sabah kalktığı zaman yoğun bir şekilde öksürerek ve bazen de kusarak bu mukusu temizlemeye çalışır. Devamlı süren öksürükler ise bronşit, zatürre yada astımda gözükür, pzisyonla ilgisi bulunmamaktadır, gece yada gündüz meydana gelebilir, egzersizle yükselir. Çığlık atmak, bağırmak yada gülmek ile şiddetli bir öksürük atağı meydana gelebilir.
Bebeklik zamanında zatürre ve bronşiolit rahatsızlıkları oldukça ciddi hastalıklardır. 1 yaşın altında bulunan bebeklerde hava yolları oldukça küçüktür. Bazı virüsler bu küçük hava tüpleri (bronşioller) in zarar görmesine neden olurlar. Soludukları hava yetersiz gelmeye başlar, nefes almakta zorluk çekerler ve acil müdahaleye ihtiyaç duyarlar. Astım uzun zamanlı öksürüklerde en fazla gözüken nedenlerden birisidir. Çoğunlukla öksürük dışında başka belirtisi bulunmamaktadır. Dinlemekle göğüste tipik solunum sesleri duyulur.
Yapılması gerekenler, öncelikle evde kesinlikle sigara içmemelidir. Sigara dumanı ciliaların hareketlerini felce uğrattığı gibi mukus salınımını da yükseltir. İkinci önlemimiz ise mukus salgısını inceltmek ve irritasyonu yumuşatmak için çocuğumuza bol su yada benzer sıvılar içmek olmalıdır. Üçüncü önlemimiz de havayı nemlendirici cihazlar kullanmak olabilir.