Balgamı ne söker, balgam tek başına bir hastalık olmasa da kişiye oldukça rahatsızlık veren ve farklı bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkan bir problemdir. Balgam söktürmek için ilaç ya da bitki karışımlarından yardım alınabilir. Özellikle hamilelik, emzirme döneminde olanlar ya da bazı sağlık sorunları nedeniyle ilaç kullanamayan kişiler balgam söktürmek için bitkisel karışımlardan yardım alabilir. Ancak bitkisel karışım her ne problem için kullanılırsa kullanılsın ilk olarak bitkinin yan etkisinin var olup olmadığı araştırılmalıdır.
Balgam Söktürücü Bitkiler
Kuşburnu: Kuşburnu çay versiyonu ile tüketildiğinde vücut için birçok olumlu etki yaratır. Özellikle soğuk havalardan korunmak için yaygın bir şekilde tüketilen kuşburnu çayının balgam söktürücü, boğaz ve göğsü yumuşatıcı etkisi vardır. 2 yaşını aşmış çocuklar için de soğuk algınlığı ve balgam problemine karşı kullanılabilir.
Kekik: Kekik birçok boğaz problemine karşı uzun yıllardır yardım alınan bir bitkidir. İçerisinde barındırdığı bileşenler sayesinde boğazları yumuşatıcı ve temizleyici etki yaratır. Kekik çay şeklinde tüketilebileceği gibi balgama karşı gargara suyu olarak da kullanılabilir.
Ihlamur: Kış aylarında satışında patlama yaşanan bir bitki olan ıhlamur, grip, balgam, öksürük, boğaz ağrısı gibi pek çok üst solunum yolu hastalıklarına karşı kullanılabilir.
Adaçayı: Adaçayı vücudun genel sağlığını koruyabilen nadide bitkilerden biridir. Boğaz yumuşatarak balgam söktürücü özelliği vardır. 12 yaşını geçmiş çocuklarda balgam sorunu için çay şeklinde hazırlanarak gargara suyu olarak kullanılabilir.
Limon: Limon, bal ve ılık su ile karıştırılarak boğazları yumuşatmak için tüketilebilir. Ayrıca diğer bitki çaylarına da eklenerek faydalarından yararlanmak mümkün olur. Bal, limon ve ılık su karışımı öksürük, boğaz ağrısı ve balgam için kullanılabilir.
Çörekotu: 1 yemek kaşığı çörek otu 1 su bardağı suya eklenerek kaynatılır. Karışım balgam söktürmek için düzenli olarak günde 1 su bardağı içilir.
Antep Fıstığı: Antep fıstığı iyice ezilerek 1 çorba kaşığı bal ile homojen bir şekilde karıştırılır. Karışımın macun kıvamında olması gerekir. Macun kıvamına ulaşan karışım sabah, öğlen ya da akşam yemeğinden önce günde bir defa tüketilebilir.
Melekotu Kökü: Melek otu kökü çay şeklinde hazırlanarak içildiğinde, balgam söktürücü, ateş düşürücü, burun açıcı gibi pek çok soruna karşı iyi gelir. Bitkinin uyarıcı etkisi balgamın vücuttan atılmasını sağlar.
Balgam ötürücü Turp Kürü: 1 tane orta büyüklükte turp iyice temizlendikten sonra ortası tıpkı dolma gibi oyulur. Oyulan kısma 1 yemek kaşığı bal eklenir. Turpun altı bıçak ile delinerek bir kabın içine oturtulur. Turpun alt kısmı kaptan yukarda kalmalıdır. Bu şekilde turp bir gün boyunca bekletilir. Ertesi gün kabın içine dökülen sıvıdan aç karnına 2 yemek kaşığı içilir. Eğer balgam çok yoğun bir şekilde yaşanıyorsa, turp kürü haftada 3 defa uygulanabilir. Hafif balgamlarda ise haftada 1-2 defa uygulanması yeterli olur.
Balgam Söktürücü İlaçlar
Balgam söktürücü ilaçlar toz ya da suda eriyen tabletler ile eczanelerden temin edilebilir. Ayrıca şurup şeklinde olan ilaçlar da çocuklar için balgam söktürücü olarak kullanılır. Bebeklerde hırıltı ile seyreden balgam sorunlarında ise antibiyotik tedavisine başvurulabilir. Bu tarz Antibiyotiklerin balgam söktürücü etkisi bulunmaktadır.