Genel olarak tıp dilinde hemoptizi adı verilen bu rahatsızlık bir solunum yolu rahatsızlığı belirtisidir. En büyük bulgusu balgamda kan olarak görülür. Fakat her balgamda kan görülmesi hemoptizi rahatsızlığı belirtisi değildir. Ağızdan yemek borusuna ya da soluk borusuna kaçan herhangi bir cisimde
gözükmesine neden olur. Balgam da kan görünmesi öksürük ile tahriş olan soluk borusundan gelebilir. Çok ağır şekilde hasta olan akciğer hastaları hangi ciğerinden kan geldiğini bazen hissedebilmektedir.
Balgamda kan görülmesinin nedenleri nelerdir?
Tüberküloz (verem): Balgamda kan görülmesinin en büyük işareti tüberküloz (verem) hastalığıdır. Diğer ismi halk arasında ince hastalık olarak adlandırılan rahatsızlık iştahsızlık, halsizlik, zayıflama, terleme gibi belirtiler gösterir. Hastalığın tanısı için ilk başta akciğer röntgeni çekilir ve balgamda verem mikrobunun olup olmadığı araştırılır. Düzgün bir şekilde kullanılan ilaçlarla hastalık kısa bir sürede atlatılır.
Akciğer kanseri: Balgamda kan görünmesinin diğer bir nedeni de akciğer kanserinde bağlıdır. İleri yaştaki kişilerde ve aşırı derecede sigara tüketen kişilerde görülme oranı oldukça yüksek bir rahatsızlıktır. Hemoptizi yani balgamda kan görülmesi kanserin ilk belirtilerinden biri olabilir. Hastalığın tanısı için röntgenden ziyade tomografi gerekir. Bütün kanserlerde olduğu gibi akciğer kanserinde de erken teşhis her zaman hayat kurtarır.
Zatürre: Bunların haricinde iste görülen balgamda kan rahatsızlığı bazı durumlarda bronşit ve zatürre gibi hastalıklarda da ortaya çıkabilir. En büyük belirtileri öksürük, kanlı balgam, yüksek ateş, titreme ve üşümedir. Akciğer röntgeni kesin teşhis için yeterlidir. Doktorun vereceği antibiyotik ile kısa zamanda iyileşir.
Akciğer embolisi: Akciğere giden damarların bir pıhtı sonucu tıkanması ile meydana gelir. Bu pıhtının asıl nedeni bacaklarda bulunan toplardamarlardan kaynaklanmaktadır. Çok ani başlayan ve batar tarzda olan göğüs ağrısı, öksürük, akciğer embolisinin habercilerindendir. Hastalığın genel teşhisi için akciğer sintigrafisi ve gerekirse anjiyografi yapılmalıdır.
Akciğer absesi: Çok fazla alkol tüketen insanlarda ve ileri yaştaki kişilerde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Kanlı balgamın yanı sıra kötü kokulu balgam, yüksek ateş, titreme gibi durumlar ile kendini gösterir. Rahatsızlıkta genelde tedavi için antibiyotik kullanılır. Fakat hastalık ilerlemişse cerrahi yöntemlere başvurulabilir.
Ayrıca kan pıhtılaşması sorunu yaşayan hastalarda daha nadir de olsa görülür. Hastaların yaşamış oldukları kalp hastalıkları, kalp kapakçıkları sorunları, kalp yetmezliği gibi durumlarda kanlı balgama sebeplerindendir. Eğer bir fincandan daha fazla kanlı bakalım gözüküyorsa Çok acil bir şekilde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması şarttır.
Balgamda kan tedavi şekilleri
Balgamların da kan rastlayan hastalar en yakın sağlık kuruluşuna gittiklerinde kan pıhtılaşma sorununun olup olmadığını da kontrol ettirmesi gerekir. Hemoptizi rahatsızlığı genelde bir akciğer hastalığıdır fakat geniz akıntısından dolayı kulak burun boğazdan ya da gırtlaktan da gelebilir. Bu yüzden hastanın ilk basta kulak burun boğaz doktoruna gözüküp muayene olması gerekir. Eğer kulak burun boğaz ile ilgili bir problem yok ise göğüs hastalıkları ile ilgili birime muayene olunmalıdır.