Balgam akciğerlere soluk borusu ile devamlı salgılanan mukus salgısıdır. Soluk borusuna kaçmış olan toz vb yabancı maddelere yapışarak dışarı atılmasını sağlar.Genelde yapısı sudan oluşur ve saydam yapıdadır. Ciğerlerde oluşan iltihaplar sonucu rengi ve içeriği değişir. Ciğerlerde oluşan bu iltihabı balgamı atmak için bazı bitkisel kürler.
Balgam söktürücü kür tarifleri
Bal, zencefil, zerdeçal, karabiber tarçın kürü:
Bal: Boğazda oluşan tahriş, öksürük, soğuk algınlığını belirtileri azaltıcı özelliklere sahiptir. Antibakteriyel ve antioksidan özellikleri mevcuttur.
Zerdeçal: İltihap gidericidir, soğuk algınlığına iyi gelir sinirleri uyarır, vücutta biriken zehirli maddeleri atar
Zencefil: Vücutta kan dolaşımını hızlandırır, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici, terlemeyi sağlar, antioksidan özelliğe sahiptir.
Karabiber: Öksürüğü önleyici ve soğuk algınlığını giderici özelliği vardır. İçinde barındırdığı vitamin ve mineraller sayesinde etkili bir antioksidan ve doğal antibiyotik özelliği vardır.
Tarçın: Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici, öksürük giderici balgam söktürücü
Balgam Söktürücü kür hazırlanışı
Yarım kiloluk bal içerisine bir çay bardağı toz zencefil, bir çay bardağı zerdeçal, bir çorba kaşığı karabiber, bir çorba kaşığı tarçın konulur ve iyice blender ile karıştırılır bu karışım macun haline geldikten sonra her sabah aç karna bir tatlı kaşığı yenilmelidir. Bu karışım özellikle kışın sürekli kullanılmalı böylece ciğerlerin yumuşadığını ve balgamın kalmadığını fark edeceksiniz.
Bal Soğan Kürü: Soğan ve bal balgam söktürücü özelliği vardır.solunum yollarının temizlenmesini sağlar, en güçlü doğal antibiyotiktir.
Hazırlanışı: Bir orta boy soğanı doğranıp iki bardak suda 15 dk kaynatılır. Kaynatılan soğanlar ateşten alınarak 5 dakika bekletilir bir bardak hazırlanmış bu suya bir tatlı kaşığı bal karıştırılarak içilir.
Hangi tarif seçilirse bilinmesi gereken konu daha iyi ve bir sonuç alınabilmesi için bu kürlerin kullanımın en az bir iki hafta olması gerektiğidir.