Balgam Söktürücü Bitkiler, genellikle soğuk havaların olumsuz etkisi ile üst solunum sistemini olumsuz yönde etkileyen bazı farklı rahatsızlıklar sebebi ile kendini gösteren öksürük ve balgam benzeri semptomları hafifletmek için bazı şifalı bitki çeşitlerinden faydalanılabilir. Sıcak olarak içilen bitki çayları özellikle boğazı yumuşatarak öksürüğün hafiflemesine yardımcı olurken meydana gelen enfeksiyonu ise balgam ile dışarıya atılmasına yardımcı olur.
Balgam Söktürücü Bitkiler
Bitkilerin insan sağlığı için faydalı olan şifasından yararlanmak amaçlı bitkiler demlenerek hazırlanan bitki çayları ciğerlerin temizlenerek arınmasında oldukça etkilidir. Bu nedenle bazı değişik bitkiler özellikle nane, kekik ve okaliptüs ile demlenen çayların buharını içe çekerek nefes alıp vermek ciğerlerin açılmasını sağlayarak rahatsızlık esnasında soluk alışverişini kolaylaştırır.
Nane Çayı: Öksürük tedavisi ve dolu ciğerlerin ilk tedavisi için ön sıralarda yer alan bitkilerden olan nane bunların yanı sıra kas ağrıları ve bulantıyı da hafifletir. Demlenen nane çayının buharı ciğerleri açarken çayın tüketilmesi ise boğazın yumuşamasını sağlayıp öksürüğü iyi gelir. Ayrıca soğuk kış aylarının müzmin hastalığı olan gribin belirtilerini en aza indirmek için boğaz ve göğüs bölgesine nane yağı yardımıyla masaj uygulanabilir.
Okaliptüs Çayı: Özellikle okaliptüs bitkisi balgam söktürücü olarak bilinen bitkilerin en etkili olanlarındandır. Okaliptüs bitkisi ile demlenen çay özellikle boğazda toplanan balgamın dışarıya atılmasını sağlamasının yanı sıra boğazı yumuşatarak öksürüğü en aza indirir. Ayrıca 3-4 su bardağı su uygun bir tencereye alınıp kaynatıldıktan sonra içine 4-5 adet okaliptüs yaprağı eklenerek buharının solunması halinde solunum yollarının ve ciğerlerin açılmasına yardımcı olur.
Kekik Çayı: Asırlar öncesinden bu yana özellikle öksürük ve soğuk algınlığı tedavisinde baş vurulan kekik bitkisi mükemmel bir balgam söktürücü özelliklere sahiptir. Tüketilmesinin hemen ardından etkisini göstererek boğazın yumuşamasını sağlayan kekik çayı bunların yanı sıra ağrıları hafifletir, mideyi rahatlatır ve vücudun terlemesine yardımcı olarak rahatsızlığın daha çabuk atlatılmasını sağlar. Kekik çayının balla tatlandırılarak içilmesi ile boğazı yumuşatma etlisi artarak daha iyi sonuç alınmasını sağlar.
Anason Çayı: Özellikle ağız yaralarının iyileşmesinde ve şişliği gidermek amaçlı baş vurulan anason bitkisinde var olan alpapinene ve creosol diye bilinen bileşenler tıkanıklığın açılmasını sağlayarak öksürüğü alır. Aynı zamanda anason bitkisi çayının buharı ile nefes alıp vermek ciğerlerin açılmasına yardımcı olarak balgamın sökülüp atılmasına yardımcı olur.
Rezene Çayı: Genellikle rezene bitkisi ile hazırlanan çay bronşit sebebiyle meydana gelen kuru öksürüğe oldukça iyi etkiler sağlarken aynı zamanda da boğazı yumuşatır, mide kramplarına karşı iyi gelerek hazımsızlık nedeni ile meydana gelen şişkinlik ve gaz sorunlarının giderilmesinde büyük faydalar sağlar.
Melekotu Kökü Çayı: Özellikle soğuk algınlığı, yüksek ateş ve burun tıkanıklığı rahatsızlıkları nedeniyle kullanılan bitkiler içinde yer alır. Ayrıca melekotu kökü Özellikle akciğeri uyaran ve aynı zamanda ısıtan etkisi nedeni ile balgamın hızlıca atılmasını sağlarken aynı zamanda stres sebebi ile oluşan sindirim sistemi sorunlarının giderilmesinde ve şiddetli adet krampları ve gaz sorunlarını en aza indirerek büyük faydalar sağlar.