Genellikle kışın soğuk havalar ile etkisini daha fazla gösteren üst solunum yolu hastalıklarının belirtisi olmakta olan balgam bazı kurutucu ilaçlar ile hafifletilebilir hatta kurutulabilir. Bazı hastalıkların belirtisi olan balgam bazı bitki çayları ile kurutulmaktadır. Sıcak olarak içilen bitki çayları boğazı yumuşatarak hem öksürüğü hem de balgamı hafifletmektedir. Ayrıca oluşan enfeksiyon balgam ile vücuttan atılmaktadır. Kekik, nane ve okaliptüs gibi çayların buharlarını solumakta balgamı kurutmak için etkili olmaktadır. Bu durum ise ciğerleri açmakta ve nefes alıp vermeyi kolaylaştırmaktadır.
Balgam Kurutucu Çaylar
Nane Çayı: Nane çayı mide bulantısı için etkili olduğu bilinmektedir ve bir de öksürük ile balgam tedavisinde de etkili bir bitki çayı olmaktadır. Nane çayı boğazların yumuşamasını, öksürüğün hafiflemesini sağlayarak buharını solumak ise ciğerlerin açılmasına balgamı kurutmaya yardımcı olmaktadır.
Kekik Çayı: Kekik çayı yıllardır soğuk algınlığı ve öksürük tedavisinde oldukça fazla bir şekilde kullanılır. Çok etkili bir balgam kurutucu etkiye sahip olmaktadır. Öksürüğün yol açtığı kasılmaları hafifleterek boğazların yumuşamasını sağlamaktadır.
Anason Çayı: Anason şişliği almak ve gaz ağrılarını gidermek için kullanılan bir bitki çayı olmaktadır. Öksürüğün hafiflemesini ve boğazda toplanan balgamın kurumasını sağlamaktadır. Anason çayının buharını koklamak ise ciğerleri açarak balgamın öksürük ile dışarı atılmasını sağlamaktadır.
Okaliptüs Çayı: Herkes tarafından bilinen en etkili balgam kurutucu bitkilerinden biri olmaktadır. Boğazın yumuşamasını sağlayarak boğazda yoğunlaşan balgamın kurumasını sağlamaktadır. Çayın buharı solunduğunda ise ciğerler açılmaktadır.
Meyan Kökü Çayı: Meyan kökü çayının balgam kurutucu ve iltihap engelleyici etkisi olmaktadır. Bronşit, astım ve üst solunum yolu ile ilgili gelişen hastalıkların tedavilerinde ek olarak kullanılabilmektedir.
Rezene Çayı: Rezene çayının boğazları yumuşatıcı ve bronşit nedeni ile oluşan öksürüğü hafifletici etkisi bulunmakta ve aynı zamanda oldukça etkili bir balgam kurutucu olmaktadır. Balgam kurutucu bitkisel tarifler uygulanarak hızlı bir şekilde balgam kurutula bilmektedir. Örneğin bitkisel tarifler şu şekildedir:
1- Tarif Ihlamur çayı tarifi
Balgam Kurutucu Malzemeleri
Balgam Kurutucu Yapılışı
Ihlamur çayı balgam kurutucu etkisiyle günlük mutlaka düzenli olacak bir şekilde tüketilmelidir. Oluşan balgamın kurumasını sağlayarak rahatlık veren bir bitki çayı olmaktadır. Bir başka balgam kurutucu ise şöyledir:
2- Tarif Turp ve bal tarifi
Balgam Kurutucu Malzemeleri
- 1 çorba kaşığı bal
- 1 tane orta boy turp
Balgam Kurutucu Yapılışı
Siyah turp ilk olarak yıkandıktan sonra orta kısmı dolma oyar gibi oyulmalıdır. Açılmakta olan kısma 1 çorba kaşığı bal dökülmektedir. Turp alt taraftan delinerek bir kâseye alınmaktadır. Bu şekilde bir gece boyunca bekletilmelidir. Delik olan kısımdan bal kâsenin içerisine akar ve ertesi gün turptan akan sıvı aç karnına 2 yemek kaşığı içilir. Balgam çok yoğun ise haftada 2 ya da 3 defa uygulanabilmektedir.
3- Tarif Çörek otlu tarif
Balgam Kurutucu Malzemeleri
- 1 çorba kaşığı çörek otu
- 1 su bardağı su
Balgam Kurutucu Yapılışı
1 su bardağı suyun içerisine 1 çorba kaşığı çörek otu atılarak bir defa kaynatılmalıdır. Karışım günlük 1 su bardağı olacak bir şekilde içildiği zaman balgamı kurutmaktadır.