Balgam İçin Bitkisel Çözüm, Kış ile birlikte artmakta olan ve üst solunum yollarını etkilemekte olan hastalıkların öksürük, balgam gibi belirtilerini hafifletmek için bazı bitkisel çözümler bulunup gidermek oldukça mümkün olmaktadır. Bitkisel çaylar hazırlanarak balgam için çözümlere başvurulabilir. Özellikle sıcak bitki çayları hem boğazı yumuşatmakta olup hemde ciğerleri ve mide kaslarını zorlayan öksürüğü hafifletmeye yarayarak balgamla birlikte gelen enfeksiyonun vücuttan daha hızlı bir şekilde atılmasını sağlamaktadır. Okaliptüs, kekik, nane gibi bitkiler ile hazırlanan çayların buharını içerinize çekmek ciğerleri açarak balgam hastalığı durumunda nefes alıp vermeyi kolaylaştırmaktadır. Bazı bitkiler balgam söktürücü özellikleriyle hastalığın daha kısa zamanda iyileşmesine yardımcı olur iken antimikrobiyal bitkiler balgam oluşumuna neden olan hastalıkla mücadelede ederek vücuda destek olmaktadır. Fakat bitkisel ürünlerin bazı yan etkileri olabildiğinden dolayı bu ürünleri bir doktora sorarak kullanılması gerekmektedir. Balgam için bitkisel çözüm olarak sizlere birkaç yöntem tavsiye etmekteyim. Örneğin:
Kekik Çayı: Geçmişten beri kullanılan özellikle de soğuk algınlığı ve öksürük tedavisinde kullanılmakta olan kekik iyi bir balgam söktürücü olmaktadır ve öksürmenin neden olduğu durumları azaltmaya yaramaktadır. Kekik çayı kullanıldığı zaman balgam söktürülmesi oldukça kolaylaşmaktadır. Kekik çayını içemediğiniz takdirde balla tatlandırarak boğazı yumuşatmakta olan etkisinden daha uzun süre faydalanarak balgam oluşumunu engeller.
Nane Çayı: Dolu ciğerler ve öksürük tedavisi için akıllara gelen ilk bitkilerden biri olan nane aynı zamanda balgam söktürücü olmaktadır. Nane çayı içmek boğazı yumuşatıp, ciğerlerin açılmasına yardımcı olarak balgamın bitmesini sağlar.
Okaliptüs Çayı: Okaliptüs, en etkili balgam söktürücü bitkilerden biri olmaktadır. Okaliptüs çayı boğazı yumuşatırken öksürüğü hafifletir ve özellikle boğazda biriken balgamın atılmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca derin bir tencereye kaynar olacak şekilde 5 yada 6 tane okaliptüs yaprağı atarak buharı solumak ciğerlerin ve solunum yollarının açılmasını sağlamaktadır.
Anason Çayı: Bu çayı yaparak tüketmek hem şişlikleri alır hem de balgamın atılmasını sağlar. Ayrıca antiseptik etkisi ile hastalığa neden olan mikropların temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Anason çayının buharını solumak ise ciğerleri yumuşatarak balgamın öksürükle vücuttan atılmasının hızlanmasını sağlamaktadır.
Melek Otu Kökü Çayı: Soğuk algınlığı, burun tıkanıklığı ve ateşi düşürmek için kullanılan bitkiler arasında yer alan melekotu kökü akciğerleri ısıtan ve uyaran etkisiyle balgamın atılma sürecini hızlandırır. Bir farklı yararları arasında, stres nedeni ile yaşanan sindirim durumlarının tedavisi, gaz ve ağrılı adet kramplarının yok olmasını sağlamaktadır.
Rezene Çayı: Rezene çayı boğazı yumuşatıp bronşit nedeniyle oluşan balgama iyi gelmektedir. Çayın tüketimi yapıldıktan sonra kişi hem balgam söktürdüğü için rahatlamayı sağlamaktadır.
Meyan Kökü Çayı: İltihap önleyici ve balgam söktürücü özelliği bulunan meyan kökü aynı durumda astım, bronşit ve solunum sistemi ile ilgili bir diğer hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır.
Balgam için bitkisel çözümlerde kürler hazırlanmaktadır. Bu kürler den biri soğan kürü olmaktadır. Soğan kürü şöyle hazırlanmaktadır. İlk olarak bir orta boy soğanı 6-8 parçaya bölün ve 2 bardak su ilave ederek kaynatılmalıdır. Daha sonra kaynadıktan sonra soğuması için bir kenara bırakılmalı ve ılıyınca içilmelidir. Her defasında yeniden hazırlanarak taze taze içilmelidir. Fazla beklemiş olan su içilmemelidir ve yeniden hazırlanması gerekmektedir.