Balgam çıkarma, genel olarak solunum yollarında bulunan organlarda (Akciğer bronş vb.) tozlanma ve iltihaplanmalara bağlı olarak bu mikrop ve bakterilerin vücuttan atılmasını sağlamak için solunum yollarında bulunan tereke borusunda bulunan yapışkan ve sıvımsı olarak direkt olarak atılan maddeye balgam denilmektedir. Vücudun balgamı atması kadar doğal bir durum yoktur. Fakat belirtmek gerekirse balgam çıkarma günlük olarak 100 ml. Kadar çıkarmak gayet normal bir durumdur. Ama belirtmiş olduğumuz miktarın üstünde balgam çıkarma görülüyor ise, bu durum başka hastalıkların habercisi veya başka hastalıkların belirtileridir. Balgam çıkarma, genel olarak sigara kullananlarda veya kömür işletmeleri gibi tozlu ortamlarda çalışanlarda oldukça sık görülmektedir. Balgam çıkarma da tehlike arz eden durumlar balgamın çok sık çıkması ve miktarının fazla olması ile rengi de çok önemlidir. Balgam çıkarma, renklerine göre farklı hastalıklardan kaynaklı olarak oluşması anlamına gelmektir. Bundan dolayı çıkarılan balgamların renkleri ve bu renklerin risk taşıdığı hastalıkları ayrı başlık altında açıklayacak olursak;
Yeşilimsi - Sarımsı Balgam Çıkarma; Yeşilimsi ve sarımsı rengin karışımı olarak çıkarılan balgamların genel olarak geldiği kısım safra kesesi kısmında akciğerlere geçilmesi ile oluştuğu öngörülmektedir ve bu balgam çeşidine tıp dilinde " Bilifitizis " denilmektedir.
Gri Balgam Çıkarma; Gri balgam çıkarma genellikle çalışma koşullarından kaynaklı olarak tozlu ortamlarda bulunanlarda ve hava kirliliğine maruz kalanlarda görülmektedir. Çok yüksek risk faktörü olmadığı gibi balgamların çıkması ile oldukça rahatlatıcı etki yaratan balgam türüdür.
Siyah Balgam Çıkarma; Siyah balgam çıkarma, genel olarak kömür ocakları ve işletmelerinde çalışanlarda meydana gelmektedir. Siyah balgamın renginin siyah olmasını sağlayan ise karbon kömür tanecikleridir.
Pembe Balgam Çıkarma; Pembe balgam çıkarma, genel olarak sol kalp yetmezliği gibi rahatsızlıklardan kaynaklı olarak oluşur. Sol kalp yetmezliği, Akciğerlerdeki ödemin en açık bulgusudur ve pembe balgam çıkarma ile hastalarda nefes alışverişinde zorlanma ve sık sık kuru öksürüklerde meydana gelmektedir.
Yeşil Balgam Çıkarma; Yeşil balgam çıkarma, genel olarak bakterilerin ve mikropların çoğalmasına bağlı olarak oluşan iltihaplanmalara bağlı olarak gerçekleşmektedir. Yeşil balgam çıkarma zatüre, bronşit ve akciğer apsesi gibi ciddi rahatsızlıkların belirtileri olabilmektedir.
Sarı Balgam Çıkarma; Sarı balgam çıkarma ise aynı şekilde bakterilerden kaynaklı olarak oluşan iltihaplanmalara bağlı olarak oluşabilmektedir. Sarı balgam çıkarmanın tetikleyecisi olduğu rahatsızlıklar ise Kronik bronşit, tüberküloz ve zatüre gibi ciddi rahatsızlıklardan kaynaklı olarak meydana gelmektedir.
Kahverengi Balgam Çıkarma; Kahverengi balgam çıkarma, genel olarak mantarlardan kaynaklı olarak meydana gelen balgam çeşitleri arasındadır. Kahverengi balgam çıkarma bir diğer nedeni ise karaciğerlerde bulunan amip apselerin akciğerlere geçmesi ile meydana gelmektedir.
Kırmızı Balgam Çıkarma; Kırmızı balgam çıkarma, diğer balgam türleri arasında ciddiyeti yüksek olan balgam türüdür. Genel olarak bu balgamlarda kanamalara bağlı olarak kırmızı olarak kanlı meydana gelebilmektedir: Akciğer kanserleri tüberkolüz, akciğer ambolisi gibi ciddi rahatsızlıklar kanamalara neden olarak balgamların kanlı bir şekilde meydana gelmesini sağlar.
Şeffaf Balgam Çıkarma; Şeffaf balgam çıkarma genel olarak astım hastalıklarında meydana gelmektedir. Birçok astım hastalarında şeffaf camcı ve yapışkan bir yapıda balgam çıkarmaktadır. Bu tip balgamlar diğer balgamlara oranla çıkarma işleminde hastayı en çok yoran ve çıkmak bilmeyen balgamdır. Şöyle ki bir tırnak büyüklüğünde dahi çıktığı zaman astım hastaları rahatlamaktadır.